• 3 dl vatten 25 g jäst 8 dl mjöl 1 tsk salt 7 st soltorkade tomater Oregano Flingsalt Olivolja

Denna gång är det inte Cecilia bakom tangentbordet utan hennes man. Hej! :)

Vanligtvis hittar ni mig bakom kameran när jag tar bilderna på maten hon lagar, men idag passade jag på att överraska henne med att göra focaccia till frukost medan hon tog en välbehövlig sovmorgon. Att vi inte hade något frukostbröd hemma mer än lite till barnen kan ju ha spelat in också =)

Jag är bra på två saker när det gäller mat.

  • Att fotografera det.
  • Att äta det.

Att laga det? Not so much.

Men bröd däremot har jag länge velat ge mig på. Men vart börjar man? Jag vet att bröd innehåller vatten, jäst och mjöl. That’s about it. Hur mycket av varje? Vad kan man ha i mer?

Då slog det mig ju att Johan Hedberg älskar att baka, han måste ju ha några tips! En snabb sväng inne på hans sida så hade jag en idé som jag sen gjorde om lite för att passa oss här hemma. Jag utgick från hans recept på focaccia med oliver som hjälpte mig en bra bit på vägen.

Cecilia vaknade till när jag höll på med det sista och tipsade mig om att använda oregano till, vilket passade utmärkt.

Resultatet?

Focaccia med soltorkade tomater och oregano

Börja med att blanda jäst och rumstempererat vatten. Blanda sedan i salt och mjöl och knåda ihop det till en kladdig massa.

Skär sedan de soltorkade tomaterna i ganska små bitar som du sedan blandar ner i smeten. Ringla över lite olivolja, täck med plast och låt jäsa i 40 minuter.

Använd en bra olivolja, även om den är lite dyrare i inköp så är det värt det smakmässigt. En riktigt god olivolja kan höja kvaliteten på vilken maträtt som helst.

När degen jäst i 40 minuter häller du ut den på en plåt du täckt med bakplåtspapper. Platta till den så den täcker stora delar av bakplåten. Täck med plast och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

När en halvtimme har gått fuktar du fingret med lite olivolja (jag erkänner, jag använde en hel del) och trycker sedan små hål i degen så den får lite struktur.

Ringla sedan över olivolja, ett par nypor flingsalt och oregano.

Skicka sedan in plåten i ugnen i ca 20 minuter.

Sen är det klart. Bara att njuta. Och jag tror att Cecilia blev positivt överraskad faktiskt. Kul :)

Nu återgår jag till att gömma mig bakom kameran och lämnar över rodret till Cecilia. Bye bye!