• 50 gram smör 1 paket jäst 4 dl mjölk 2 msk ljus sirap 2 krm salt 4 dl rågsikt 6 dl vetemjöl 1 dl fyrkornskross 1 dl rågflingor + lite extra för dekorering

Igår bakade jag och barnen fyrkornsbröd, att ha hembakat bröd hemma är verkligen underbart och faktiskt lite lyxigt! Dessa fyrkornsbröd är perfekta att frysa in och bara ta fram och värma när man är sugen. Passar lika bra till frukost som till lunch eller middag.

Fyrkornsbröd

Smält smöret i en kastrull. När smöret har smält så tillsätter du mjölken i kastrullen och värmer den tills den blir fingervarm (37 grader).

Smula jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och blanda med en slev.

Rör ner sirap samt salt. Därefter tillsätter du rågsikt, vetemjöl, rågflingor samt fyrkornskross. Arbeta ihop degen, jag körde degen i en köksmaskin. Låt sedan degen jäsa under en bakduk i 40 minuter.

Ställ ugnen på 225 grader och lägg bakplåtspapper på två stycken bakplåtar.

Arbeta sedan degen tills den blir smidig på en mjölad bänk.

Dela degen i fyra bitar, rulla sedan ut varje bit till en längd.

Dela varje längd i 4-5 st bitar (jag ville ha lite större bröd så jag delade varje längd i 4 st bitar). Rulla sedan varje bit till en rund boll som du lägger på bakplåten. Pensla bröden med ljummet vatten och strö över rågflingor. Låt sedan bröden jäsa en gång till (30 minuter) med en kökshandduk över bakplåten.

Grädda bröden i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Underbart goda att servara med smör, ost och marmelad till frukost eller varför inte till en god soppa? Recept på mina soppor hittar du här.

Tips!

Tillsätt 2 dl russin i degen, det blir riktigt gott! Tyvärr är det bara jag som äter russin i bröd i min familj så det är sällan jag bakar med russin. Men det är ju så gott…