• 15 dl vetemjöl 5 dl vatten 50 g jäst 1,5 dl hackade svarta oliver 0,5 dl olivolja 1 ägg 1 tsk salt

Nu har verkligen kylan börjat infinna sig över vårt land. En del har till och med fått lite snö! Här hos oss i Stockholm har det inte kommit någon snö än men idag när jag vaknade låg frosten som ett täcke utanför. Termometern visar nu på 0,4 grader. Det blir till att klä på sig ordentligt när vi går ut idag.

Jag älskar värmande soppor nu när kylan är här, det är så mysigt att sitta inlindad i en varm kofta och sörpla i sig en värmande soppa. Och vad ska man då ta till soppan? Jo, ett gott bröd såklart! Detta grekiska lantbröd är busenkelt att göra och blir fantastiskt gott!

Grekiskt lantbröd med oliver

Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula sedan sönder jästen och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, ägg och salt. Häll i det mesta av mjölet, lite ska sparas till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Har du en köksassistent så låt den göra jobbet!

Låt  degen jäsa under duk i en timme.

Mjöla ett bakbord och tag sedan upp degen. Knåda degen och dela den sedan i två stycken lika stora delar. Kavla ut varje del lite och strö ut de hackade oliverna. Arbeta sedan ihop degen igen och forma varje del till en limpa.

Lägg de två limporna på ett bakplåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och låt sedan jäsa i 30 minuter.

Ställ ugnen på 200 grader och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 30 minuter, flyttta sedan upp det till övre delen och grädda det i ytterligare 5-10 minuter.

Låt brödet svalna på galler och sedan är det bara att njuta!