• 6 dl vatten 25 gram jäst (1/2 paket) 1 dl rapsolja 2 msk flytande honung 3 dl finrivna morötter 14 dl dinkelmjöl, siktat 2 dl havrekross 2 dl vetekross 3 tsk salt

Igår var det söndag och då passade jag på att baka bröd, denna gång blev det morotsbröd. Jag tycker att det är så härligt att starta veckan med nybakat bröd. Jag brukar alltid ta med mig en frukostmacka till jobbet och det är så himla gott att ta med färskt hembakat bröd. Dessutom räcker denna sats för hela veckan!

Det är så smidigt att ha hembakat bröd hemma, att bara kunna ta fram när man blir sugen, och det bästa av allt är att man slipper springa in i mataffären och köa efter jobbet för att brödet är slut därhemma!

Är ni en väldigt stor familj så behöver ni dock dubbla receptet för detta morotsbröd.

Vi hann även med andra saker igår, vi trotsade vädret och gav oss i väg till Mulle Meck parken, barnen hade fantastiskt kul (och vi vuxna också såklart)!
Mulle Meck måste helt klart vara en av de bästa parkerna i Stockholm. Har ni inte varit där rekommenderar jag er verkligen att åka dit, den ligger i Järvastaden, Solna.

Morotsbröd

Värm vattnet så att det blir fingervarmt och lös sedan upp jästen i det. Under tiden som vattnet värms upp passar du på att skala och riva morötterna (2 st stora morötter blev 3 dl finrivna morötter).

Tillsätt honung, salt och de rivna morötterna. Blanda samman. Tillsätt havre- och vetekrossen och blanda om. Tillsätt sedan rapsoljan samt dinkelmjölet, tag lite i taget och arbeta ihop degen hela tiden. Använd gärna en köksmaskin om du har en sådan.

Lägg sedan en bakduk över bunken och låt degen jäsa till dubbelstorlek, ca 40 minuter.

När degen har jäst klart delar du den i fyra delar, arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Rulla varje del till en längd. Varje längd delar du sedan i 6 st bitar. Rulla sedan varje bit till en runt bulle och lägg de på en plåt med bakplåtspapper (det går åt två stycken plåtar). Lägg sedan en bakduk över varje plåt och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter.  Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda morotsbröden mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt de sedan svalna under en bakduk.