• 200 gram smör, rumstempereat 1,5 dl socker 5,5 dl vetemjöl 4 msk sirap 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1 krm salt Hackad mandel (kan uteslutas)

Kolakakor, kolasnittar, sirapskakor, sirapssnittar… Ja, kärt barn har många namn…

Vad som är det korrekta (om det nu finns något) för dessa kakor vet jag inte, något som jag däremot vet är att de är förbaskat goda! Det är väldigt lätt att äta för många om man säger så!

De är dessutom väldigt lätta att göra och uppskattas utav alla, ja jag har då aldrig stött på någon som inte tycker om kolakakor. De går snabbt att göra dessutom!

Idag kände jag dock att jag ville piffa till mina kolakakor med något. Så jag finhackade lite mandel och strödde över och det blev helt underbart gott!

Jag valde att göra det på en av längderna så jag använde mig utav 1/4 dl hackad mandel. Vill du göra det på alla kakor så ska du använda dig utav 3/4 hackad mandel. Det blev verkligen jättegott så kan verkligen rekommendera det!

Kolakakorna går alldeles utmärkt att frysa in, perfekt att ta fram när man får fikagäster eller bara är sugen på något.  Fast de är väldigt goda att äta nygräddade också, med ett stort glas mjölk.

Kolakakor

Ställ ugnen på 175 grader.

Blanda smöret och sockret i en bunke.

I en annan bunke så blandar du mjöl, bakpulver, vaniljsocker samt salt. Blanda sedan ner i smör- och sockerblandningen.

Tillsätt sirapen och blanda samman allt, knåda ihop till en fin deg.

Dela degen i tre stycken delar, varje del rullar du sedan till en längd. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper.

Platta sedan till längderna genom att pressa med fingrarna.

Finhacka och strö över mandel, om du vill ha det vill säga. Pressa lite till med fingrarna så mandeln fastnar i kakorna.

Grädda kolakakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt svalna lite innan du skär dem i snitt.