• 500 gram filodeg (1 st förp) 500 gram köttfärs 1 förpackning krossade tomater (av god kvalité) 1 gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 msk balsamvinäger 1 tsk mejram Salt och peppar Olivolja

Oj, det har verkligen varit en fartfylld lördag för oss. Framför allt för mig och dottern. Först började vi dagen med en härlig frukost med hembakat fyrkornsbröd. Sedan åkte vi iväg på gympa, efter det hämtade vi upp pappa och lillebror och åkte in till stan för att äta lunch och handla vinterskor. Det börjar bli ordentligt kyligt nu så det behövdes verkligen.

Till middag hade jag tänkt att göra köttfärsfyllda piroger, ta fram goda ostar, skinka, korvar med mera.  Men vårt besök inne i stan blev lite längre än planerat. Vi gick in på Kulturhuset med barnen, där läste vi böcker, lekte och var inne i bildverkstan och målade. Det var en jättemysig dag men när vi kom hem hade klockan redan passerat middagstid så vi köpte hem sushi istället. Mysigt!

Eftersom jag redan hade tagit fram allt som jag behövde för att göra dessa köttfärsfyllda piroger gjorde jag dem efter barnen hade gått och lagt sig. Jag serverade de som tilltugg tillsammans med ett glas rött framför lördagsfilmen. Och det blev ett perfekt avslut på en härlig dag!

Dessa köttfärsfyllda piroger passar utmärkt till bufféen eller som tilltugg, plockmat  eller mingelmat. Eller varför inte bara när du vill unna dig något riktigt gott?

Köttfärsfyllda piroger

Ställ ugnen på 200 grader.

Hacka den gula löken och bryn den i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen, låt den steka på. Pressa ner vitlöksklyftorna.

Tillsätt  de krossade tomaterna, mejram samt balsamvinägern.  Salta och peppra. Låt puttra ihop tills nästan alla vätska är borta.

Dela filodegarken i fyra långa remsor, ca 10 cm breda. Filodegsark är väldigt tunna så jag brukar dela alla samtidigt.

Jag brukar ta dubbla ark til varje köttfärsfylld pirog. Pensla det översta arket med olivolja. Lägg sedan en klick köttfärs i kanten. Vik den sedan som en triangel och upprepa tills du “vikt upp” hela arket.

Pensla en ugnsfast form med olivolja och lägg pirogerna i den. Pensla med olivolja på de köttfärsfyllda pirogerna och låt stå i ugnen i ca 20-25 minuter.