• 1,5 kg nötstek, jag använde fransyska. 4 st morötter 2 st vitlöksklyftor 200 gram salami, gärna en kryddig sort 1 burk krossade tomater 1 burk kikärtor 2 msk tomatpuré 3 msk balsamvinäger 2 msk kalvfond 5 dl rött vin 5 dl vatten 1 tsk rosmarin 1 tsk timjan 1 tsk oregano Salt Peppar

Jag älskar verkligen grytor, det är verkligen en fantastisk maträtt. Man kan ha i allt möjligt som man tycker är gott. Och ju längre den får koka desto godare blir det.

Detta är min variant på Burgundisk gryta eller Boeuf Bourguignon. Jag brukar göra grytor på söndagar, man har ofta lite mer tid att stå i köket då än vad man har på vardagar när man kommer hem från jobb, skola och dagis. En gryta är verkligen ett perfekt avslut på veckan och helgen.

Min gryta räcker till 6-8 personer, servera gärna med en härlig grönsallad och potatismos, kokt potatis, eller varför inte en riktigt god brödbit.

Burgundisk gryta som mättar magen

Skär bort överflödigt fett från köttet och skär det i grytbitar. Ha i lite olja i en gryta och lägg ner grytbitarna. Låt dem få lite stekyta.

Tillsätt salt, peppar, timjan, rosmarin och oregano.

Skala morötterna och skär de  i slantar. Lägg de i grytan.

Tillsätt 5 dl rött vin samt hälften av vattnet. Använd gärna vanligt vin istället för matlagningsvin, det ger en betydligt bättre smak. Om du använder matlagningsvin, tänk på att det ofta är mer koncentrerat än vanligt vin och därför behöver du minska mängden.

Tillsätt 1 burk krossade tomater, tomatpuréen samt balsamvinägern. Skala två stycken vitlöksklyftor och dela dem på mitten, lägg ner dem i grytan. Skär salamin i bitar och tillsätt den i grytan.

Koka under lock  i 1,5 – 2 timmar. Efter halva tiden tillsätter du resten av vattnet samt kikärtorna.