• 500 gram köttfärs 2 st morötter 250 gram champinjoner 1 gul lök 3 st vitlöksklyftor 500 gram krossade tomater 2 tsk spiskummin 2 tsk paprikpulver 3 tsk curry Salt och peppar 1 dl crème fraiche

Vilket härligt höstväder det har varit idag! Nu när hösten är här börjar man verkligen att längta efter grytor, soppor och andra härligt värmande maträtter. Gör inte ni det?

Men på vardagarna vill man ju att det ska gå snabbt, man har inte tid att göra en Boeuf Bourguignon som ska stå och koka i närmare två timmar utan det får ta lite drygt en halvtimme. Och det är då som denna marockanska gryta är perfekt, den går snabbt att göra och den är oerhört god! Ian slafsade i sig hela tre portioner! Ett rätt bra betyg va?

Marockansk gryta

Hacka den gula löken och bryn den sedan i lite smör i en stor kastrull eller en gryta. Tillsätt sedan köttfärsen. Mina barn är inte speciellt förtjusta i lökbitar så därför brukar jag mixa löken, läs mer under “Tips” nedan. Om du väljer att mixa den gula löken så börjar du med att bryna köttfärsen i lite smör och sedan häller du i lökmixen. Pressa sedan ner vitlöksklyftorna.

Skär morötterna i halvcirklar och skiva champinjonerna, tillsätt de i grytan.

Häll i de krossade tomaterna, och blanda i spiskumminen, paprikapulvret och curryn. Salta och peppra.

Låt puttra ihop under lock i ca 10 minuter.

Servera den marockanska grytan med couscous, ris eller risoni samt en klick crème fraiche. Jag valde att servera med risoni, en sorts pasta som man använder mycket i soppor framförallt. Väldigt omtyckt utav barnen.

Tips:

Eftersom mina barn inte är speciellt förtjusta i lökbitar så brukar jag mixa löken som jag använder i min matlagning. Det är oerhört praktiskt och går väldigt snabbt! Jag har en blender som jag brukar mixa i. Jag brukar skära löken i åtta bitar och tillsätta en skvätt med vatten. Blir jättebra och man slipper sura miner vid matbordet! Tänk på att tillsätta löken lite senare i matlagningen bara.