• 1,5 kg lammstek, urbenad 2 msk olivolja 1 msk honung, flytande 4 st vitlöksklyftor 1 st msk rosmarin Salt och peppar

Igår bjöd jag på lammstek, det blev fantastiskt gott! Stek är perfekt mat att bjuda på, det sköter sig mer eller mindre av sig själv i ugnen. Perfekt att kunna umgås med gästerna samtidigt som man lagar maten, eller hur?

Jag serverade detta tillsammans med ugnsrostade rotsaker och rödvinsås, det blev väldigt gott!

Tänk på att lammstekar är olika tjocka så det är svårt att säga exakt hur lång tid de tar att tillaga, därför rekommenderar jag verkligen att använda en stektermometer, då är det betydligt lättare att veta när lammsteken är klar.

Örtkryddad lammstek

Ställ ugnen på 200 grader.

Gnid in lammsteken i olivoljan och honungen. Skiva vitlöken i smala strimlor. Stick sedan hål på lammsteken med en vass kniv och tryck in vitlöksstrimlorna. Gnid sedan in lammsteken med rosmarin, salt och peppar.

Låt sedan lammsteken stå mitt i ugnen i ca 1,5 timme. Använd gärna en stektermometer. Stick in termometern i den tjockaste delen av lammsteken. Om du använder stektermometer så ska lammsteken få en innertemperatur på 62-70 grader beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt.

En lammstek håller värmen i ungefär 30 minuter om du klär in den i aluminumfolie efter du tagit ut den från ugnen. Tänkt på att köttet blir lite mer genomstekt då bara.

Tips!

Lammstek är fantastiskt gott att servera med potatisgratäng eller ugnrostade grönsaker, just denna gång rostade jag rättika och morötter. Jag använde mig utav en rättika och 6 st stora morötter. Skala och skär moröterna och rättikan i stavar. Lägg de i en ugnsäkerform, hyvla över smör och toppa med rosmarin samt flingsalt. Låt stå i ugnen i 45-60 minuter, de ska vara helt genomstekta.

Sen måste man ju såklart ha en sås till, och då är rödvinssås fantastiskt gott att ha till. Stekskyn från lammsteken blir underbart god så ta gärna tillvara på den.

Sila stekskyn från lammsteken ner i en kastrull. Häll i rödvin, vatten och kalvfond. Blanda smör och mjöl och vispa ner det i såsen. Låt såsen koka upp på svag värme tills den tjocknar lite. Låt sedan såsen sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med lite peppar. Skulle såsen bli för tjock kan man spä den med lite vatten.

Rödvinssås

3 dl rödvin
5 dl vatten
1 msk kalfond
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar