• 500 gram nötfärs 500 gram pasta 500 gram krossade tomater 15 cm purjulök (av den vita delen) 6 st soltorkade tomater, hackade 6 st sardeller 1/2 dl balsamvinäger 4 dl creme fraiche 4 msk hackade örter, jag använde frysta 3 st vitlöksklyftor 3 dl riven parmesan eller annan liknande ost Salt och peppar

Idag är det fredag och många planerar säkert kvällens eller helgens middagar för fullt. Jag skulle vilja passa på att dela med mig utav ett recept på en helt fantastiskt god pastagratäng, som passar perfekt till fredagsmyset eller om du ska ha dina vänner över på middag!

Denna pastagratäng är lätt att göra och mättar många magar! Jag brukar göra den till vardags också, då blir det alltid en massa över. Resterna är perfekta att lägga i matlådor och ta med till jobbet.

Tips!

Vill du inte använda sardeller i pastagratängen så går de utmärkt att utesluta, tillsätta gärna 1 msk kalvfond istället.

Använd de örter du tycker om till pastan. Det går bra med både frysta och torkade. Jag använde mig utav frysta provencalska örter.

Det går bra att använda i princip vilken pasta som helst, jag hade tänkt att använda penne men dottern fick syn på route när vi var och handlade. Hon tyckte att det såg ut som karuseller och insisterade verkligen att vi skulle köpa dem. Så det blev pasta route i pastagratängen istället, mycket gott!

Pastagratäng

Ställ ugnen på 200 grader.

Börja med att koka upp pasta vatten. Pastan kokar du enligt anvisningen på förpackningen. Dra av några minuter från koktiden  då pastan skall vara al dente.

Hacka purjolöken och fräs den sedan i lite olivolja i en stek- eller traktörpanna.

Lägg ner köttfärsen i stekpannan och pressa ner vitlöksklyftorna, låt sedan allt steka på ett par minuter.

Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt de sedan i stekpannan tillsammans med de soltorkade tomaterna. Låt puttra ihop i  5 minuter.

Mosa sardellerna med en gaffel och blanda ner de i köttfärssåsen tillsammans med balsamvinägern. Låt småputtra på svag värme i ca 10-15 minuter.

Blanda den nykokta pastan tillsammans med creme fraiche och örterna.

Varva sedan pasta, köttfärssås och riven parmesanost i en stor ugnssäker form. Salt och peppra mellan varven. Toppa pastagratängen med ett lager riven ost.

Gratinera i ugnen i 15-20 minuter, tills pastagratängen har fått fin färg.

Servera med en härlig grönsallad!