• 3 st äggulor 1,5 dl olivolja (av god kvalité) 6 st vitlöksklyftor Salt & peppar

Att göra egen aioli är inte alls, som många tror, svårt. Tvärtom! Det är väldigt lätt och det blir helt fantastiskt gott! Viktigt att tänka på när du ska göra aioli är att alla ingredienser ska ha samma temperatur, dvs. rumstempererat.

Recept på hemmagjord aioli

Separera äggulorna från äggvitorna. Tips! Kasta inte äggvitorna utan gör maränger av de istället, recept på maränger hittar du här.

Lägg äggulorna i en bunke och pressa sedan ner vitlöksklyftorna.

Börja sedan droppa ner olivolja samtidigt som du vispar äggulorna kraftigt. Jag brukar vispa med en elvisp eller i matberedaren. Det är viktigt att du vispar hela tiden och att du inte häller i olja för snabbt. I slutet kan du hälla i olivoljan i en fin stråle.

Smaka av aiolin med nymald peppar och salt.

Tips!

Riv skalet från en lime och pressa sedan ur saften. Blanda ihop och vips har du en härlig limeaioli!

Vill man hellre ha en chiliaioli, finhackar du en röd chili och blandar den med aiolin. Se till att ta bort kärnorna bara.

Det är även oerhört gott att blanda ner lite saffran.